La comissió

DADES DE CONTACTE
comissio@festeslacanya.comcomissiodefesteslacanya@gmail.com

LLOGUER SALA
671709553 – 669609690

Actualment la Comissió de Festes de la Canya la formen les següents persones:

President: Josep Vilanova
Vicepresident: Xevi Vilanova
Secretari: Carles Farrés
Tresorer: Joan Pagès

Altres membres: Toni Roura, Carles Sitjar, Jaume Busquets, Jaume Comamala, Toni Briones, Siso Matabosch, Jepi Matabosh, Pere Agustí, Marc Castanyer, Ricard Riera, Ivan Pedrosa, Carles Grèbol, Ricard Suriñach, Josep Martí, Lluís Canal i Xevi Riera.

UNA MICA D’HISTÒRIA:

Sala de ball la cooperativa i la comissió

La Canya als anys 30

A mitjans del segle passat, la gent de la Canya, donant mostres del seu esperit emprenedor es va organitzar i treballar conjuntament per assolir fins comuns. Així doncs, el dia 2 d’octubre de 1932 es començà la construcció de la cooperativa, una botiga de consum que tenia per nom “LA MANCOMUNITAT”. Tres anys més tard, concretament el dia 7 de juliol del 1935, començà l’edificació de la sala de ball coneguda com “LA COOPERATIVA”.

La Canya 1932

Aquestes dues edificacions pogueren arribar a bon fi gràcies a les aportacions de la gent treballadora del poble que amb diner o bé amb hores de treball varen fer possible les obres.

Durant la guerra civil la botiga fou tancada i tant aquesta com la sala van ser usades per diversos serveis. Al final de la guerra es va formar una nova junta i va recuperar l’activitat normal.

Als anys 50, i fins el 1971 la sala és arrendada per un particular que la fa servir de magatzem de gra i fins i tot la converteix en granja de pollastres, el qual la va malmetre molt.

Antigament, la festa de la Canya era celebrada en motiu de la Mare de Déu d’Esperança i el Roser que es celebrava dintre la 1º quinzena de maig i es realitzava el cafè de can Xicu, pels carrers del poble o en diversos locals cedits per particulars però sense mantenir una continuïtat anual.

L’any 1967, per iniciativa d’un grup de jovent de la Canya, neix la Comissió de Festes amb la voluntat de donar cos a les festes del poble. L’any 1971 es recuperen els dos locals, la botiga que continuà fent funcions de botiga de comestibles, i la sala que ja per molts estava oblidada. Aquesta última i malgrat els pocs recursos dels quals es disposava va ser recuperada i condicionada amb el treball i l’esforç de la comissió i algun que altre voluntàri per tal que finalment s’hi pogués celebrar la festa del primer de maig.

Va ser a partir de l’any 1969 que es va marcar la diada de l’1 de maig com a festa major en motiu de la festivitat de Sant Josep Obrer, patró de la recent constituïda parròquia de la Canya.

El 1973, la comissió va pagar una hipoteca de 32.000 pessetes (192 euros) que hi havia sobre l’edifici de la Cooperativa.

El dia 9 de març de1 1996 es crea una nova junta que es responsabilitza del funcionament de la botiga de comestibles, i la junta de la comissió de festes passa a encarregar-se només de les festes del poble.

El mes de maig d’any 2002 el Sr. President de la Cooperativa La Mancomunitat entrega les claus dels dos locals a l’ajuntament de Sant Joan les Fonts que passen a ser propietat d’aquest consistori.

El juliol del 2007 són enderrocats els locals i es comença l’edificació de la nova sala que, malgrat no estar acabada, ja va ser utilitzada per celebrar els balls de la festa major de l’1 de maig de l’any següent.

Ja us anirem informant de les novetats que es vagin succeint.

Gràcies per estar amb nosaltres.

La Comissió